3 minuten lezen
/
Door Mariona Griera
/
19 juni 2024
De omvormer van een zonnepaneelsysteem is een essentieel en verplicht apparaat voor elke fotovoltaïsche installatie, zowel als deze op het net is aangesloten als wanneer het een off-grid zonne-installatie betreft. Het begrijpen van de werking en weten welke type en vermogen te kiezen is een van de eerste stappen om te overwegen zonnepanelen te installeren in je huis, winkel of industriële opslag.
De omvormer van een zonnepaneelinstallatie is een fundamenteel en verplicht apparaat voor elke fotovoltaïsche installatie, zowel als deze op het net is aangesloten als wanneer het een geïsoleerde zonne-installatie is. Het begrijpen van de werking en weten welke type en vermogen te kiezen is een van de eerste stappen om te overwegen zonnepanelen te installeren in je huis, winkel of industriële opslag.

Wat is een zonne-omvormer?

De zonne-omvormers zijn stroomtransformatoren. Ze zetten de gelijkstroom van het systeem van zonnepanelen waarin ze zijn geïnstalleerd om in wisselstroom, de stroom die wordt gebruikt voor het verbruik in huis of bedrijf, om op te slaan in de zonne-accu's of om terug te leveren aan het elektriciteitsnet.
De werking van de zonne-inverter, ook wel fotovoltaïsche inverter genoemd, begint op het moment dat de zonnepanelen licht ontvangen. Op dit moment wordt er stroom opgewekt dankzij de beweging van de elektronen die aanwezig zijn in de siliciumcellen van de zonnepanelen, en de inverters werken aan het omzetten van deze stroom naar wisselstroom, de stroom die door huishoudelijke apparaten en gewone elektrische apparaten wordt gebruikt.

Waarvoor dient een zonne-inverter?

Naast de belangrijkste functie: het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom, dienen omvormers ook om de zonne-installatie te monitoren, analyseren, optimaliseren en te beschermen.
  • Bescherming van de installatie: Bij een afwijking kunnen deze de productie stoppen om elektrische risico's te vermijden.
  • Toezicht op de installatie: Eigenaren of installateurs kunnen de status van het systeem eenvoudig controleren.
  • Analyse van het zonne-systeem: Verkrijgen van informatie en diagnoses over de installatie.
  • Optimalisatie van de prestaties: Algemene optimalisatie die het mogelijk maakt om de prestaties te verhogen en op de middellange termijn te besparen.

Soorten zonne-omvormers

Afhankelijk van het type installatie en het gebruik dat eraan gegeven zal worden, zijn er twee soorten omvormers die je moet kennen en kunnen onderscheiden. Dit zijn:

Zonne-inverter op net

De netgekoppelde omvormers maken het mogelijk om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom voor gebruik en consumptie in woningen, evenals om het overschot aan het net te leveren. Deze omvormers maken het niet mogelijk om energie op te slaan en daarom kunnen installaties die gebruikmaken van netgekoppelde zonnepanelen geen batterijen installeren.

Hybride zonne-omvormer

De hybride omvormers, kunnen inderdaad energie opslaan, dat wil zeggen, batterijen en opslagsystemen aansluiten op hun zonne-installaties. Bovendien vervullen ze dezelfde functies als het netmodel: omzetting van stroom voor huishoudelijk gebruik en het terugvoeren van overtollige energie naar het elektriciteitsnet.
Het kiezen van een netinverter of hybride inverter is hetzelfde als beslissen of het fotovoltaïsche systeem al dan niet batterijen zal hebben om energie op te slaan, of deze nu vanaf het begin of later worden geïnstalleerd.

Welke omvormer kiezen?

Om samen te vatten en je te helpen bij het kiezen van de juiste zonne-inverter voor je installatie, zijn de belangrijke punten om rekening mee te houden de grootte van de installatie, de huidige en toekomstige toepassing en het budget. Daarnaast de omstandigheden van de locatie waar het geïnstalleerd zal worden en de energiebehoeften.

Vermogen van de zonne-inverter

De zonne-inverter moet in staat zijn om de capaciteit van de geïnstalleerde of te installeren zonne-installatie aan te kunnen, dat wil zeggen, als de zonnepanelen 3,5 kWp produceren, mag de inverter niet een lagere capaciteit hebben. Als dat wel het geval is, zou een deel van de door de panelen geproduceerde energie verloren gaan en niet volledig kunnen worden gebruikt. Het is ook niet aan te raden om een inverter te kiezen die veel krachtiger is dan de capaciteit die door de panelen wordt geproduceerd, omdat dit onnodig en contraproductief elektriciteitsverbruik met zich meebrengt.

Energie-efficiëntie van de zonne-inverter

De fotovoltaïsche omvormers van topmerken en fabrikanten hebben doorgaans een bewezen efficiëntie van meer dan 95%. Bij alle zonne-omvormers van GroupSumi kun je zien welke efficiëntie elk apparaat heeft en we raden aan te investeren in een omvormer met een hoge energie-efficiëntie.

Waar een zonne-omvormer te kopen?

Bij GroupSumi distribueren en stockeren we het volledige assortiment zonne-inverters van GoodWe, Huawei en SMA. Als distributeurs hebben we alle componenten en informatie over deze apparaten, naast scherpe en concurrerende prijzen.

Heb je hulp nodig bij het kiezen? Schrijf ons op [email protected] en geef aan wat voor soort installatie je hebt of wilt hebben, evenals alle technische aspecten die je kunt vermelden, en ons verkoopteam zal je helpen en de beste opties voorstellen.
Deel het!
30-dagen retour
Koop met een gerust hart. Als er iets misgaat, staan wij voor je klaar.
Service na verkoop
Heb je vragen? Ons supportteam helpt je graag verder.
Betaal hoe en wanneer je wilt
Creditcard, bankoverschrijving, PayPal... In termijnen betalen? Wij accepteren het allemaal.
GroupSumi is jouw online distributeur voor de bouw, elektrisch materiaal en airconditioning.
VisaMastercardPayPalKlarnaBank transfer
España (Español)
Portugal (Português)
Deutschland (Deutsch)
Italia (Italiano)
Nederland (Nederlands)
België (Nederlands)
France (Français)
Österreich (Deutsch)
Slovensko (Slovenčina)
Suomi (Suomi)
Ireland (English)
Ελλάδα (Ελληνική)
Alle rechten voorbehouden © 2025 GroupSumi